Please note that the Colorado website is now MountainStates

 Features
 Current Features
 Past Features





Cover Story - October 2008
 

Gold Hard Hat Award

Outstanding Renovation/Restoration Project

  • Manor Vail Penthouses
    Submitted by GE Johnson Construction Co.
  • The Penthouses at Manor Vail was a complex renovation because the project was constructed the base of Golden Peak, right on the doorstep of the Ford Amphitheater in Vail.

    It began in April 2007 with the addition of 17 new luxury condominiums to be built on top of the existing three-story structures, built in the 1960s. The tabletop design and implementation had never been used in the Vail Valley.

    The original 1962 facility was one of the first projects built in Vail. But the as-built information and recent surveys of the existing structures did not accurately represent the building.

    GE Johnson performed field surveys and transferred the information into a 3D model to allow for proper structural analysis, design and steel fabrication drawings. The new micro-piles and structure were then laid out from the model during actual field construction.

    Because of the major renovation on the project site, code required that all of the existing units be upgraded. Mechanical and electrical upgrades were done and the interior partitions, exterior windows and building skin were changed to update the look of the resort.

    Manor Vail Penthouses
    Vail

    PROJECT TEAM
    Owner:

    East/West Partners

    Architect:

    Zehren & Associates

    Design Team:

    Beaudin-Ganze Consulting Engineers Inc., Monroe & Newell, Intermountain Engineering

    General Contractor:

    GE Johnson Construction Co.

     

    Silver Hard Hat Award

    Outstanding Renovation/Restoration Project

  • Sage Building
    Submitted by klipp
  • Designed in 1923 by Merrill Hoyt, the 53,000-sq-ft, four-story Sage Building is an example of a turn-of-the-century Second Renaissance Revival commercial building with neo-Classical details.

    Originally built as a full-service department store, known as Steel’s, the Sage Building is considered by the Colorado Historical Society to be one of the few significantly historic low-rise buildings remaining along Denver’s 16th Street Pedestrian Mall—and it is a designated landmark.

    The design team referred to Hoyt’s original architectural drawings to restore the building’s exterior detailing, including restoration of the glazed terra cotta elements. They also worked closely with the Denver Landmark Preservation Commission on the owner’s request to replace the original windows.

    The design team successfully reconciled the competing demands of historic preservation and sustainability by presenting energy-efficient, custom-designed windows that replicate the originals and include the reuse of existing window hardware.

    The building’s original first-floor facade had been removed and replaced with a retail storefront system incongruous with the original character of the structure. A new, modern design, rooted in a reinterpretation of the original architecture style, was conceived for the two prominent street frontages. The first floor restoration includes custom exterior terra cotta.

    The renovation also includes new exterior lighting, canopies, a roof terrace and the addition of skylights for daylighting. The building is viewed as the doorway to the redevelopment of the entire block.

    Sage Building
    Denver

    PROJECT TEAM
    Owner:

    Shames-Makovsky Realty Co.

    Architect:

    klipp

    Design Team:

    Hadji and Associates, Monroe & Newell, MB Consulting Inc.

    General Contractor:

    Milender White Construction Co.

    Among the Subcontractors:

    Barry Rose/Art in Action, Premier Specialties, Harmon, Steel Star

     

    Bronze Hard Hat Award

    Outstanding Renovation/Restoration Project

  • Eisenhower-Johnson Memorial Tunnel Panel Replacement
    Submitted by: Flatiron Construction Corp.
  • At 11,112 ft, the highest vehicular tunnel in the world, the Eisenhower-Johnson Memorial Tunnel crosses the Continental Divide along Interstate 70. Flatiron Construction renovated the ceramic-tile-faced concrete panels that line the tunnel’s interior by removing and replacing the original panels that had started to deteriorate,
    replacing 2,191 panels along 1.7 mi of tunnel.

    Because the tunnel accommodates an average of 32,260 vehicles per day, Flatiron had to work quickly and efficiently to restore the tunnel to two lanes before the spike in ski-season traffic, leaving only 180 days to complete the entire project.

    High-early Class S35 5,000 PSI concrete was used so that the panels could be stripped from the form beds the next morning. The panels had to be done in time to prepare the form beds for another set of panels to be poured the same day.

    All work was performed at night while maintaining one lane open to traffic. Because of the confined space within the tunnel, specialized equipment was required to perform the task. Flatiron commissioned a small crane with custom modifications—a specially fabricated picking device to help place the panels in the confined workspace. The combination of one-lane traffic and the number of vehicles passing through such a small space was the No.1 safety hazard.

    Because of limited storage space at the jobsite, Flatiron cast and stored new panels at the company’s Longmont facility during the day and trucked one shift’s worth, approximately 30 panels, each day.

    Eisenhower-Johnson Memorial Tunnel
    Panel Replacement Project

    PROJECT TEAM
    Owner:

    The Colorado Department of Transportation

    Designer:

    Parsons

    General Contractor:

    Flatiron Construction Corp.

    Among the Subcontractors:

    Sturgeon Electric, Grace Sealants, Wilson Trucking, Koechlein Consulting Engineers, Terracon

     

    Click here for more Features >>



     


    Sponsors

    © 2014 The McGraw-Hill Companies, Inc.
    All Rights Reserved